maandag 15 oktober 2012

Mindless mindful koken: de slowcooker

De fantasie
In dit jaargetijde krijgen we allemaal weer de behoefte aan geurige stoofschotels, zelfgemaakte appelmoes, stoofpeertjes en ander comfort food zoals maaltijdsoep. Je hele huis vult zich met de zalige geuren van je zelfgemaakte maaltijd. Je krijgt al honger als je eraan denkt. Iedere kookrubriek in krant of tijdschrift besteedt er aandacht aan, waarbij verwijzingen naar oma's petroleumstel van vroeger uiteraard niet ontbreken. Dat ga ik komend weekend ook maken, denk je, zwijmelend over je  huisgemaakte, bourgondische stoofschotel.




De praktijk


Op vrijdagavond verzamel je een paar recepten, en begint enthousiast te lezen. Al snel krijg je echter van ieder recept rode vlekken in de nek en de moed zakt je in je biologische pantoffels. Je leest gruwelijke zinnen als: laat drie uur zachtjes pruttelen, waarbij je af en toe roert; week de bonen 8 uur in koud water of, nog erger: sluit het deksel hermetisch af met brooddeeg en zet de pan 6 uur in een oven van 90 graden. Van schrik neem je nog een rood wijntje en gooi je nog een blok hout in de haard. Wraakgevoelens jegens de auteur van het kookboek nemen inmiddels bijbelse proporties aan en even overweeg je het boek ook maar in de haard te gooien. Wat denkt Jamie, Nigel of Giorgio wel niet? De kinderen moeten naar hun sportclub, de boodschappen gedaan, ik moet sporten en ik wil ook nog naar die nieuwe tentoonstelling waar iedereen zo lyrisch over is.

De oplossing
Voor deze maatschappelijke onrechtvaardigheid is een oplossing: de slowcooker. Het is een pot van aardewerk die elektrisch verwarmd wordt en op een constante temperatuur blijft van, laten we zeggen, 80 graden. Het is eigenlijk de elektrische variant van oma's petroleumstel. Het grote voordeel is, dat je met een gerust hart het huis kunt verlaten, terwijl de slowcooker je stoofpeertjes gaart. Aanbranden is onmogelijk, er is geen brandgevaar en terwijl jij op het sportveld staat, vult je huis zich met heerlijke geuren. Het idee van vrijwel alle slowcooker gerechten is hetzelfde: Maak je gerecht tot het moment dat het moet gaan sudderen. Doe het gerecht dan, heet, in de slowcooker en stel de tijd in. Ga vervolgens naar je werk en geniet bij thuiskomst van je heerlijke eten, die de slowcooker ook nog eens voor je heeft warmgehouden. Hoe langer stoven hoe lekkerder is hier vrij letterlijk van toepassing want, nogmaals, er kan eigenlijk niets fout gaan. Ze kosten, afhankelijk van merk, grootte en functionaliteiten, zo'n 100 euro. Goede merken zijn Crock Pot en Russell Hobbs. Ik heb zelf al jarenlang plezier van een Russell Hobbs slowcooker, die je op de foto ziet.

De linzenstoof
Het recept van de dag wordt uiteraard in de slow cooker gemaakt. Geniet van je andere bezigheden en geniet van je huisgemaakte linzenstoof!


Herfstachtige stoofschotel met linzen en pompoen
500 gram linzen
3 uien, in halve ringen
4 teentjes knoflook, gesnipperd
1 winterwortel, in blokjes
4 stengels bleekselderij, in stukjes
1 kilo pompoen, in blokjes (schillen is niet nodig)
1 theelepel van elk: komijnzaad, koenjit, gemberpoeder, cardemom, cayennepeper, paprikapoeder
3 kruidnagelen, 3 blaadjes laurier
zout, peper
zonnebloemolie
1 bosje verse koriander of peterselie
evt. een scheut yoghurt


Bak 's ochtends de ui, knoflook, wortel en bleekselderij zachtjes een kwartiertje in de olie. Voeg dan de specerijen toe en bak die even mee. Doe de linzen in de slowcooker (die je dus niet hoeft te weken) en voeg daar de blokjes pompoen bij. Voeg het groentemengsel toe, 1 kleine eetlepel zout en zoveel kokend water dat het ruim (4 cm) onderstaat. Meng alles goed. Stel de slowcooker in voor 8 uur op hoge temperatuur (90 graden of zo). Ga dan doen waar je die dag zin in hebt. 's Avonds staat je linzensoep voor je klaar, die je alleen nog maar hoeft af te maken met een bosje gesneden koriander of peterselie en eventueel een scheut yoghurt. Check of er nog zout of peper bij moet. Ben je later thuis? Geen probleem, de slowcooker heeft de soep voor je warmgehouden. Eet smakelijk, je hebt nu alle tijd om te genieten van deze soep die uren en uren heeft gesudderd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten